Slim werk levert besparingen op

Meer met energie door te besparen op je gas- of warmteverbruik.

Trias energetica

“Het begon allemaal in 2013, ik had wat zonnepanelen op het dak gelegd en kreeg daar gelijk een slimme meter bij. Op mijn computer kon ik de portal van de slimme meter bekijken en het real time verbruik uitlezen. Ik zag toen wat ik nog gebruikte aan stroom en gas. Het drong tot mij door dat vooral ons gasgebruik bijdraagt aan onze energierekening en vooral een dominante rol heeft in  het energie verbruik van ons huis. Ik zou eigenlijk het gas moeten vervangen door schone elektriciteit en meer panelen moeten plaatsen”. Met deze gedachte is Evert Raaijen begonnen aan zijn zoektocht, dat resulteerde in een geleidelijke transitie van zijn huis in het Slingerbos. Hij werkt volgens het principe van de trias energetica: eerst energiegebruik terugdringen, ; dan zorgen dat er  weinig energie weglekt (isolatie), daarna duurzaam opgewekte energie gebruiken  en alleen voor het laatste missende stuk fossiele energie te gebruiken. Inmiddels zes jaar later, gebruikt hij geen gas meer. “Dat is wel even kikken hoor, gas helemaal op nul! “Je moet natuurlijk èn isoleren èn duurzame energie opwekken èn energiegebruik terugdringen”.

Evert heeft berekend dat het verwarmen door middel van een warmtepomp met de aanwezige warmte uit de buitenlucht met elektrische stroom tot warme binnenlucht veel (zes keer!) efficiënter is dan het verwarmen van de lucht  met warm water  (CV) dat weer is opgewarmd door een aardgasvlam (CV-ketel).

Evert overwoog daarom een warmtepomp aan te  schaffen. Een collega adviseerde hem om in het gidsland Denemarken te zoeken naar de beste manier om zijn  woning te verwarmen. De Denen gebruiken vaak airconditioners om hun vakantiewoning te verwarmen. Een airco-installatie is eigenlijk te vergelijken met een lucht-lucht warmtepomp.  Evert monteerde toen een airco in zijn woonkamer en eentje in de keuken. “De COP-waarde geeft aan hoe efficiënt een apparaat energie omzet. ik ben op zoek gegaan naar grotere airco’s met een COP van 6”.

Maatregelen

In 2015 kwamen er nog twee airco’s bij. Het hele huis is comfortabel verwarmd. De auto kreeg thuis de laadpaal. Zijgebruikten alleen nog gas voor het tapwater (douche). Op zolder heeft hij toen een warmtepompboiler geplaatst voor het douchewater. Het douchewater wordt elektrisch verwarmd met behulp van de warmte die wordt gehaald uit de lucht die naar buiten wordt geblazen bij het ventileren van het huis. De vloer en de muur van het huis is inmiddels goed geïsoleerd en in het huidige jaar, 2019, wordt het dak voorzien van een dikkere isolatielaag. Stapje bij beetje werkt Evert toe naar een energieneutraal huis  De portal van de slimme meter geeft inmiddels aan dat het gasverbruik naar nul is teruggedrongen.  Echter, het stroomgebruik nam door alle apparaten weer toe. Dus legde Evert een extra groep panelen op zijn schuur en boven de kasten van de airco’s. Bovendien bouwde hij zijn terrasoverkapping alvast zo, dat er gemakkelijk nog meer panelen op gelegd kunnen worden. “Het proces gaat in stapjes, er moet wel geld voor zijn. Met de 40 panelen wek ik bijna voldoende duurzame stroom op voor onze verwarming en elektriciteit, inclusiefvmijn elektrische auto (30.000 km/jr). Nog drieduizend kWh en dan zijn we zelfvoorzienend”.

Keuzes

Ook al vinden wij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius niet warm, toch bevat deze lucht al veel energie, De elektrische warmtepomp en de airco zetten deze energie om naar warmere lucht voor binnenshuis. Evert heeft bewust gekozen voor de airco’s omdat deze apparaten eigenlijk lucht-lucht warmtepompen zijn. Bij een vaak gekozen lucht-water warmtepomp hoort vloerverwarming en Evert had geen zin om zijn hele vloer open te halen. Daarom koos hij voor de airco. De buitenkasten van deze apparaten passen precies onder de zonnepanelen op het platte dak. Last van het geluid heeft hij niet, hij hoort ze nauwelijks zoemen.

Nu we geen gas meer nodig hebben wil hij dat zijn huis (administratief) van het gas afgesloten wordt. Helaas is de netbeheerder nog niet gewend aan particulieren die zo van het gas af willen. Om de gaskraan (administratief) af te sluiten dient dit bedrijf een fikse rekening in. Evert snapt dit ontmoedigingsbeleid niet omdat dit haaks staat op de politieke wens om snel van het gas af te gaan. “Ik vind dat iedereen op zijn manier moet kijken hoe hij zijn steentje bijdraagt”.

tekst:  P Lievense

Evert vertelde zijn verhaal in het energiecafé op 10-10-2018

Share This