Het verhaal van de Meerkoetmeen
Na het overlijden van onze vader erfden mijn broer en ik een huis aan de Meerkoetmeen in Harderwijk. Gezien de ernstig verwaarloosde staat bleek het niet economisch rendabel om het huis te verkopen. Er zelf gaan wonen leek de beste optie. Om het pand een comfortabel huis te maken moest er eerst heel veel gebeuren. Een korte opsomming van deze uitdaging:
- Vervangen van alle 19 kozijnen.
- Vervangen groepenkast.
- Herstellen elektrische installatie en vervangen schakelmateriaal.
- Vervangen gehele cv-installatie inclusief buizen.
- Vervangen wateraansluiting en leidingen gehele huis.
- Vervangen gasleidingen gehele huis.
- Vervangen afvoer/ riolering gehele huis.
- Renoveren 2 badkamers en toilet.
- Vervangen keuken.
- Vervangen mechanische ventilatie.
Kortom na slopen en ruimen van een leeg casco weer een huis maken.
Uiteraard hebben wij ondanks de overweldigende hoeveelheid te regelen zaken zo goed als voor ons mogelijk was gekeken naar verduurzamen.
Omdat alle kozijnen vervangen moesten worden hebben wij ervoor gekozen om ook al het (soms enkel) glas te vervangen en na enkele avonden onderzoek op het wereldwijde web besloten wij voor drie laags glas te gaan in kunststof kozijnen mits we het voor een goede prijs konden krijgen. Om de isolatiewaarde niet te niet te doen hebben we nergens ventilatieroosters laten plaatsen en ook geen brievenbus in de voordeur. Ik realiseerde mij dat we wel luchtverversing moesten hebben maar koos voor beheerst luchten en de mechanische ventilatie. Ik had daar graag een warmte terugwin installatie voor gebouwd of gekocht maar dat leek op dat moment te lastig en te duur. In de toekomst wil ik daar zeker nog mee verder. Ook omdat beheerst luchten niet ideaal is.
Bij het vervangen van de cv-installatie hebben wij gekozen voor gescheiden systemen voor de begane grond en de verdiepingen. Op de begane grond hebben wij gekozen voor vloerverwarming en een conventionele cv-ketel. De twee verdiepingen verwarmen we met radiatoren en een tweede conventionele cv-ketel. Deze keuze maakten wij ook omdat we in de toekomst de bovenverdiepingen willen verhuren.
Ik had graag een grondwarmte installatie geplaatst maar na onderzoek op internet kreeg ik de indruk dat het op dat moment nog niet economisch rendabel was. Ik miste hierbij een platform waar ik duidelijke begrijpelijke informatie kon inwinnen over de alternatieven van conventionele cv-installaties.
Uiteraard moet het huis ook veel beter geïsoleerd dan de slechte isolatie die er in 1980 toegepast werd.
Het dakbeschot heeft maar een paar centimeter schuim isolatie.
De spouwmuren hebben te dunne minerale wol isolatie en onder de Flevobeton vloer is ooit slecht na-geïsoleerd met polystyreenschuim.
Ik ging ervan uit dat het na-isoleren van de spouw makkelijk zou zijn met korrels of modern schuim.
Ik heb daarvoor met enkele gespecialiseerde bedrijven contact opgenomen. Helaas kon geen van de bedrijven onze gevel zinvol na-isoleren. De spouw van amper 7 centimeter bleek te krap voor korrels en voor schuim zou ik eerst al het voegwerk moeten repareren en één bedrijf wilde zelfs eerst de oude minerale wol verwijderen. Alle gecontacteerde bedrijven gaven aan dat het economisch waarschijnlijk niet rendabel was om de gevel na te isoleren. Ik heb daarna nog gedacht aan extra isolatie tegen de buitengevel maar ben bang dat door alle koudebruggen bij kozijnen ook dat economisch niet zinvol is. De zijgevel zou nog gedeeltelijk kunnen maar de voor- en achtergevel zouden ook nog eens te veel visueel afwijken van de rest van het huizenblok.
Rest vooralsnog de daken en de vloer.
Omdat er al geïsoleerd is, maar slecht, is het voor mij als leek erg lastig om uit te rekenen hoeveel extra isolatie zinvol is. Ik heb op internet isolatiewaarden gevonden voor verschillende materialen maar zelfs dan is het lastig om te bepalen hoeveel extra isolatie zinvol is. Hoeveel moet ik bijvoorbeeld van de bestaande Rc waarde afhalen voor kieren. Of hoe kom ik aan de Rc waarde van die oude dakplaten. Als ik toch extra isolatie plaats wil ik zeker niet onnodig bezuinigen om het vervolgens aan extra stookkosten alsnog kwijt te zijn. Maar isolatie is niet zo goedkoop en ik moet zo veel oppervlakte isoleren dat ik toch een weloverwogen keuze zou willen maken.
Op dit moment denk ik (guesstimate) aan 10 cm PIR tegen de binnenzijde van de daken en 8 cm onder de vloer. Mijn streven is om zo veel mogelijk aan de huidige bouwnorm te voldoen.
In de kruipruimte wil ik damp-open folie over de ondergrond leggen omdat de kruipruimte door de klei ondergrond heel erg nat is. Door de tunnelvorm van de betonvloer is het lastig om extra isolatie aan te brengen. Ik heb begrepen dat het aanbrengen van een gespoten schuimlaag een goede maar erg kostbare optie is. Mijn plan is om er zelf gewoon een soort verlaagd plafond in te hangen van 8 cm dikke PIR platen.
Uiteraard gaan we zo veel als zinvol mogelijk zonnepanelen plaatsen waarvoor we ons hebben aangemeld bij ‘Harderwijk in de zon’. Ook voor een zonneboiler is plaats mits dat economisch haalbaar is.
Volgend jaar willen we een serre aanbouwen en daarvoor wil ik een ondergrondse thermische opslag maken. Het idee is dat we met door de zon verwarmde lucht in de serre gebroken glas in de ondergrondse geïsoleerde opslag opwarmen zodat die als de zon niet schijnt zijn warmte weer afstaat en de temperatuur daardoor in de gehele serre iets constanter is. Veel variabelen en daardoor een project dat zo min mogelijk mag kosten omdat het onzeker is of het wel echt werkt.
Ook een klein windmolentje staat op onze verlanglijst.
Bij alle projecten probeer ik zo veel mogelijk zelf te doen omdat ik twee rechterhanden heb en dus geld kan uitsparen maar bovenal om de extra voldoening dat je iets zelf gemaakt hebt. Ik heb altijd gestoeid met techniek en knutselde als jongetje al eens een windmolen in elkaar met een oude fietsdynamo. Ik heb er een voorliefde voor om dat wat ik zelf kan maken niet te kopen. Helaas is zelf maken tegenwoordig vaak veel duurder dan “van de plank” kopen. Het was een heel avontuur en een bijzondere ervaring, heel veel succes met uw eigen plannen.
Trippelglas met de juiste coating zorgt voor minder energieverlies ’s winters en een koeler huis ’s zomers.
Groepenkast