Deelmobiliteit in Harderwijk en Hierden

Harderwijk slibt dicht met auto’s die parkeerruimte innemen, maar voor een groot deel van de week stilstaan. Ze geven eigenaren het gevoel van mobiliteit, maar kosten maandelijks veel geld. Vaak zijn het ook oudere brandstofauto’s die extra belastend zijn voor het milieu en de leefbaarheid in je buurt en onze stad.

Parkeerplaatsen worden ook steeds schaarser, parkeren duurder, autobezit kostbaarder en in de stad willen we juist minder auto’s in plaats van meer. Daarom wil Energiecoöperatie Endura-Harderwijk in 2024, enkele betaalbare elektrische deelauto’s in Harderwijk en Hierden beschikbaar maken om samen te delen.

Deelmobiliteit interessant voor Harderwijk en Hierden?

Endura-Harderwijk organiseerde in 2022 op het Overloopparkeerterrein P8 een drukbezochte kennismakingsbijeenkomst met elektrisch rijden. We promoten al geruime tijd emissie-vrij elektrisch rijden en zouden graag meer schone auto’s in Harderwijk zien om ons verbruik van gas en benzine te verlagen en de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Maar we realiseren ons ook dat elektrische auto’s bij veel inwoners een te duur imago hebben. Dat leidde tot het idee om op een sociale manier deelauto’s te gaan inzetten. Niet zoals je dat ook wel ziet bij nieuwbouwprojecten met commerciële organisaties, prijzige leaseauto’s en ondersteuning voor een paar jaar, maar met groepjes bekenden (buren, familie, vrienden, jong en oud) die samen een gebruikte goedkope elektrische auto delen. Dan deel je op een warme, sociale manier. Er wordt hierdoor zuiniger met de auto omgesprongen en de kosten per maand zijn lager dan die van een eigen auto.

Voordelen van delen

Natuurlijk zal de deelauto niet altijd meteen beschikbaar zijn. Daar staat tegenover dat je een eigentijdse, veilige, zuinige en schone auto rijdt die meer biedt dan de eigen auto, waarmee je tegen lage kosten een serieuze bijdrage aan een beter milieu levert en toch gemakkelijk over een auto kan beschikken. De auto staat altijd ‘vol’ bij een laadpaal in de buurt en is uitgerust met een laadpas voor snelladers onderweg, zodat ook lange ritten mogelijk zijn. Je ontgrendelt de auto met je telefoon en de kilometers die je ermee rijdt worden automatisch bijgehouden en desgewenst zelfs automatisch verrekend. Voor een succesvolle uitrol werken wij samen met de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik en de Vereniging Elektrische Rijders en wij laten ons ook inspireren door een deelautoinitiatief in o.a. Lochem.

Beginnen bij jou in de buurt?

Om te starten denken wij aan het beschikbaar stellen van een deelauto op twee of drie plekken in Harderwijk. Door goed op de kosten te letten, kunnen wij voor een laag maandbedrag en dito kilometerbedrag auto’s inzetten die eigentijdse veiligheidsvoorzieningen en comfort bieden. Van gebruikte elektrische auto’s is bekend dat ze nauwelijks onderhoud vragen en een zeer lange levensduur hebben. Wij verwachten ook desgewenst compacte nieuwe auto’s, zoals de Fiat 500E in te kunnen zetten. Zelfs een bestelbus behoort tot de mogelijkheden. Onze partner in business is onze auto. Zij faciliteren alle technische zaken, Endura enthousiasmeert de gebruikers. Lees meer>

11 OKTOBER EEN ENERGIECAFÉ ‘SAMEN EEN AUTO DELEN’

Op 11 oktober is een compleet EnergieCafé gehouden over deelmobiliteit. Hierin gaf ook Wethouder Mazier een inkijkje in het toekomstig mobiliteitsplan voor Harderwijk, als de stad doorgroeit naar 60.000 inwoners. Het wordt interessant om auto’s te gaan delen! Meer informatie over het EnergieCafé ‘Samen een auto delen’.

 

22 NOVEMBER VERVOLGBIJEENKOMST DEELMOBILITEIT

Op 22 november stond een vervolgbijeenkomst gepland om door te praten over de opzet van een deelmobiliteitsproject in onze gemeente. Ook nieuwe geïnteresseerden schoven aan.

Share This