Wethouder Bert van Bijsteren en Ruud Mantingh (voorzitter Energiecoöperatie Endura) slaan symbolisch een paal in de grond ter gelegenheid van de start van de aanleg van Zonnepark Harderwijk.

Afgelopen week gingen 199 palen de grond in als fundament voor de carport die komende maanden zal verrijzen op het overloopparkeerterrein aan de noordzijde van de N302. De carport wordt voorzien van 10.890 m2 zonnedak met 5854 panelen. Ook worden 32 laadpalen geplaatst. Het park krijgt een opwekcapaciteit van 2 Megawatt dat gelijkstaat aan elektriciteit voor ongeveer 575 huishoudens. Het streven is dat het park begin 2022 haar eerste groene stroom levert.

 

Unieke samenwerking

Zonnepark Harderwijk is een unieke samenwerking tussen Gemeente Harderwijk en lokale Energiecoöperatie Endura. Samen grepen ze de kans om een parkeerterrein in Harderwijk te overkappen met een solar carport. Het parkeerterrein wordt hoofdzakelijk gebruikt door de bezoekers van het dolfinarium. Wat betekent dat op dit grote terrein slechts twee maanden per jaar wordt geparkeerd en het verder nagenoeg ongebruikt is. Door een carport met zonnedak wordt op het terrein het hele jaar energie opgewekt.

 

Bouwen aan de toekomst

Voor gemeente Harderwijk draagt het nieuwe zonnepark bij aan de duurzaamheidsambities die voortkomen uit het Klimaatakkoord. Energiecoöperatie Endura Harderwijk heeft zich samen met haar leden ten doel gesteld om binnen één generatie alle energie die we in onze gemeente met elkaar gebruiken ook hier samen op te wekken. “Daarmee nemen we verantwoordelijkheid voor ons eigen energiegebruik. Dat past in deze tijd en zo bouwen we samen aan de toekomst van een duurzaam Harderwijk. De lasten en de lusten van lokale energieopwekking komen onze eigen gemeente toe. Zo profiteren wij allemaal van de energietransitie”, aldus Wim Sederel, directeur van Endura.

Meebouwen aan de toekomst kan als lid van Endura. Volg de ontwikkelingen van het zonnepark op www.endura-harderwijk.nl

#energietransitie #zonnepark #Harderwijk #overloopparkeerterrein #zonnepanelen #groene #stroom #duurzame #energie #lokale #energiecoöperatie #lokaal #Endura

 

Share This