Donderdag 13 januari legde wethouder Bert van Bijsteren samen met de voorzitter van energie- coöperatie Endura, Ruud Mantingh, de eerste zonnepanelen op de carport op het overloopparkeerterrein, P8 aan de Vuurtorenweg. Het Zonnepark Harderwijk, ontwikkeld in een unieke samenwerking tussen gemeente Harderwijk en Endura, begint daarmee concreet te worden.

De enorme carport op P8 is voor 75% gereed en het bedrijf Cobalt gaat nu aan de slag met het plaatsen van de zonnepanelen op de carport. Het streven is om in maart de eerste stroom op te wekken en te leveren aan Harderwijk. Bijzonder aan dit Zonnepark is dat er geen natuur- of landbouwgrond is opgeofferd voor duurzame energieopwekking. In totaal worden er 5854 grotere zonnepanelen gelegd met een verwachte jaarlijkse opbrengst die voldoende is om ongeveer 670 huishoudens van elektriciteit te voorzien (bron: gemeente Harderwijk).

 

Inwoners nemen financieel deel

Om het plan financieel mogelijk te maken zijn de inwoners van Harderwijk en Hierden in de gelegenheid gesteld om dit zonnepark mee te financieren. Daarvoor was grote belangstelling. Voor de inwoners was er ruimte om voor een bedrag van in totaal € 350.000 te participeren, naast subsidie van de provincie en een lening van de Nederlandse Waterschapsbank.
Alle inwoners van Harderwijk en Hierden, die aangaven mee te willen doen, hebben participaties toegewezen gekregen. De toewijzingen variëren tussen € 100 en € 5.000 en zijn verdeeld over 97 deelnemers. Ook de kleinere spaarder kan dus meeprofiteren van dit mooie zonnepark. Omdat er uit de eigen gemeente voldoende belangstelling bleek te zijn moesten inschrijvers van buiten de gemeente teleurgesteld worden.

In het komende jaar start Energiecoöperatie Endura meer projecten met mogelijkheden om financieel te participeren.

Volg de ontwikkelingen van Zonnepark Harderwijk

#zonnepark #Harderwijk #Endura #duurzame #energie #Hierden #lokale #groene #stroom #zonnepanelen #energiecoöperatie

Foto Ruben Schipper

Share This