Op woensdag 29 mei houdt Endura een EnergieCafé over lokale duurzame activiteiten. Acties die iedereen aangaan en waar je ook zelf invloed op kunt hebben.

 

Ik, duurzaam? Ja, door jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

 

Datum:   Woensdag 29 mei 2024
Locatie:  California Creatieve Industrie, Deventerweg 2A te Harderwijk

Tijd:         19.30 tot 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur

Naast energie besparen en zonnepanelen plaatsen voor groene stroom, kun je jouw ecologische voetafdruk ook verkleinen door een andere voedselkeuze, koop- en bestelgemak, vakantie of anders omgaan met afval. Vier sprekers vertellen kort over hoe groot de impact is van alle spullen om je heen, een vliegreis, afval en je eetpatroon. In het EnergieCafé geven zij voorbeelden en vertellen hoe zij daar zelf mee omgaan. Graag horen we ook jouw verhaal. Napraten en inspiratie opdoen gebeurt met een drankje en duurzaam hapje.

 

Hoe duurzaam ben je?

Hoeveel energie gebruik je, hoeveel ruimte neemt jouw leefstijl in? Wat kun je doen en wat doe je zelf al om duurzaam te leven? Een footprint is een schatting van de grootte van de impact die jouw leefstijl heeft op ‘de’ aarde. Er bestaan meerdere apps om die footprint te berekenen. Hoeveel energie verspil je, welk eten is duurzaam, sta je lang onder de douche, met welk voertuig ga je naar school of op vakantie, hoeveel kleren koop je en hoeveel restafval gooi je weg. Dit heeft allemaal invloed op de grootte van jouw ecologische footprint.

Romee Hoeksma, blogger over duurzaam leven en reizen

Kan het nog duurzamer?

Nieuwe spullen, heb je die echt nodig? Uit welke grondstoffen bestaan zij en wat is de impact als je deze laat thuisbezorgen? Gera van den Berg (foto boven) legt het uit. Peter Olofsen beheert De Hierdense Hôf, waarin hij producten van lokale boeren verkoopt. Een gemiddelde maaltijd uit de supermarkt legt 33.000 kilometer af. Peter wil dat terugbrengen tot 30 kilometer. Hoeveel energie kost het om afval te verwerken? Is het scheiden van afval de oplossing of kan het nog beter? Michel Buitenhuis van Zero Waste Apeldoorn vertelt hierover. Tot slot komt Romee Hoeksma ons vertellen over duurzaam reizen. Romee is een jonge blogger. Zij vertelt wat duurzaam reizen precies is, hoe het binnen een duurzame levensstijl past en geeft praktische tips over hoe je eenvoudig duurzamer kunt reizen.

 

Doe mee en laat je inspireren

Het EnergieCafé over duurzaamheid is natuurlijk pas geloofwaardig als de hapjes vega zijn en plastic waterflessen ontbreken. Daar zorgen we voor. Het EnergieCafé is op 29 mei 2024 om 19.30 uur in California aan de Deventerweg 2a in Harderwijk.

De toegang is gratis! Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld: info@endura-harderwijk.nl

Share This