Voor Mieke en Paul begon het met een oproep in de lokale krant. Nu, 1,5 jaar later liggen er 150 zonnepanelen op het dak van hun boerenbedrijf. In Harderwijk en Hierden ontwikkelt Endura al enkele jaren zonneparken op daken om lokale groene stroom op te wekken. Zo liggen er al Endura zonneparken op Sonnevanck, Bouw & Infrapark en Manege Rantrime. Binnenkort opent Endura, samen met de gemeente Harderwijk, een gloednieuw zonnepark op een groot parkeerterrein langs de N305, waarbij de panelen dienstdoen als carport. En er zijn nog meer projecten in ontwikkeling.

Endura wil samen met bewoners, bedrijven en organisaties bouwen aan de toekomst van een duurzaam Harderwijk en Hierden. De kennis en ervaring hebben we in huis, maar om echt impact te maken hebben we enthousiaste leden nodig, daken om zonne-energie mee op te wekken en participanten die helpen de projecten te financieren.

Doe mee, kijk hoe:

Word lid

Deel je dak

Participeer in een project

 

Gras, koeien en 180 zonnepanelen

“Ik vind klimaatverandering al lang een heel dringend probleem” zegt Mieke. “Dus toen ik hoorde dat de coöperatie naar dakoppervlak zocht voor zonnepanelen, waren mijn partner en ik snel overtuigd.” Met haar partner Paul runt Mieke de boerderij, ergens in het mooie groen tussen Duitsland, de Waal en Nijmegen.
In 1,5 jaar tijd kreeg de biologische zuivelboerderij ‘Groenhouten’ in Leuth 180 zonnepanelen. Het is één van de vier locaties van coöperatie ‘Energierijck’. Ze zijn gestart onder de zogeheten ‘postcoderoosregeling’, een belastingkorting die dit soort initiatieven mogelijk maakte voor gebieden in aansluitende postcodegebieden rondom de opweklocatie.

We verdienen ons geld met de zuivelproducten die we maken”, begint Mieke. “Die verkopen we aan huis en via enkele biologische winkels. Bij die panelen gaat het niet om het geld maar om het streven dat we met een groepje gelijkgestemden echt iets kunnen doen aan schone energie.

Share This