Dinsdag avond werd in California weer een Energiecafé gehouden waarin 2 inwoners van Harderwijk vertelden hoe zij het thuis hebben aangepakt. “Zeer interessant” was de reactie van de bezoekers.

Peter Wagener, bewoner van de binnenstad, heeft in 2018 een grote warmtepomp geinstalleerd. Size matters is zijn motto, als de pomp wat groter is, produceert hij minder geluid en werkt efficiënter. Hij heeft de energiemaatregelen de afgelopen ( 20) jaren stap voor stap ingevoerd en nu hij is ingestapt in de postcoderoos op Rantrime, hij gebruikt alleen nog electriciteit en geen gas meer, is hij energieneutraal.

Verder werd Erik Siemens (Slingerbos) door Sander Fijn van Draat geinterviewd. Ook hij vertelde dat hij stap voor stap energieneutraal is geworden. Inmiddels is het hem gelukt om zonder kosten van het gas losgekoppeld te worden en betaalt hij geen vaste lasten meer voor de aansluiting aan het gasnet.

Beiden gaven te kennen dat de werkwijze, niet alles in één keer maar stapsgewijs de transitie doorvoeren, voor hun de betaalbare manier is geweest.

De tip voor een ieder is: Start met goed isoleren. Dat is de belangrijkste eerste stap en daarmee maak je direct winst !

Share This