EnergieCafé van Endura focust op duurzaam isoleren

In chocoladeletters laten de kranten weten dat de energieprijzen enorm stijgen: de benzine-, gas en stroomprijzen stijgen enorm en ‘energie-armoede’ wordt een begrip. Het gevolg is dat mensen naar doe-het-zelf-winkels gaan om het huis te isoleren. Warmte die niet weglekt hoef je niet aan te vullen. Ze hopen met een rol glaswol de ‘schade’ beperkt te houden. Isoleren is echter meer dan het plakken van glaswol aan het zolderdak. Is jouw huis geschikt om te isoleren en hoe pak je het aan? Deze en andere vragen werden besproken tijdens het EnergieCafé van Endura op 12 oktober 2021.

Na de Corona-periode organiseerde energiecoöperatie Endura haar eerste EnergieCafé in de week van de Duurzaamheid. Het thema: ‘Isoleren is hot’. Drie sprekers vertelden over het isoleren van een huis of over subsidieregelingen. Onder het genot van een hapje en een drankje spraken de bezoekers met elkaar over isoleren. Sommige bezoekers vroegen zich af of hun woning geschikt was om te isoleren, of de kruipruimte kon worden weggehaald, hoe ze de spouwmuurisolatie konden meten, of er vergunningen en toestemming (VVE) noodzakelijk was of welke subsidie gebruikt kon worden.

 

Endura helpt je op weg met isolatie

Een paar conclusies maakt al snel duidelijk: als je jouw huis wilt verduurzamen dan begin je met het isoleren ervan. Je maakt een plan hoe je dat aanpakt. De leden van de Werkgroep Warmte van Endura helpen bij het opstellen van uw isolatieplannen. Endura heeft een camera die isolatie-lekken opspoort. Endura helpt haar leden ook bij de aanvraag van de subsidie. Dat is wel eens lastig: wil je subsidie ontvangen, dan moet je bijvoorbeeld bij een gecertificeerd isolatiebedrijf aankloppen. Deze bedrijven vragen 9% BTW voor hun werk. Bovendien moet je voor twee klussen tegelijk subsidie aanvragen.

Enkele isolatietips

De juiste vloerisolatie hangt bijvoorbeeld af van de soort vloer, jouw stookgedrag en of je vloerverwarming hebt. Als je een muur isoleert dan is het verstandig om gelijk ook het glas isoleren of vervangen door HR*-glas met één of twee sterretjes meer. Wil je een dak aan de binnenkant isoleren, dan kan dat met natuurlijke (vlas of papier) of gangbare materialen, zoals pur, pir steen- of glaswol. Hier tegenaan komt folie om het vocht tegen te houden. Het is enorm belangrijk dat het isolatiemateriaal niet nat wordt, want dan isoleert het niet.

Een muur kan op twee manieren een betere isolatie krijgen: of je bouwt met tempex of gevelstrips een extra buitenmuur, die de koude of hitte tegenhoudt. Dat levert een mooi huis op, isoleert prima en het huis krijgt gelijk een hoog energielabel. Het alternatief is de goedkopere variant: spouwmuur-isolatie: de open ruimte tussen een binnenmuur en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Dit spul houdt de isolerende lucht vast. Voordat u begint met het opvullen van de spouwmuren is het verstandig om te onderzoeken of er überhaupt een spouw aanwezig is. Woningen gebouwd na 1925 hebben bijna altijd spouw.

Woningen van zo’n 40 jaar oud hebben een dunne spouwmuur met, wellicht, een dunne deken van glas- of steenwol. Soms is de wollen deken ingezakt. Gebouwen van die leeftijd hebben daarom bijna geen muurisolatie en voldoen niet aan de huidige isolatienormen. Je krijgt het niet lekker warm in huis. Is het een idee om een isolatie-specialist om advies te vragen? Kijk voor voorbeelden eens naar de Scandinavische landen of Duitsland. Dikke muren van isolatiestenen, dikke isolatielagen die aan de binnenkant dampwerend zijn en zij gebruiken bouwmateriaal uit de omgeving. (Tekst en foto’s P. Lievense)

Vragen over het isoleren van je huis? Stuur een bericht naar de Werkgroep Warmte via info@endura-harderwijk.nl.

#isoleren #EnergieCafé #energiebesparing #verduurzamen

Share This