De nieuwe energiecoöperatie Endura-Harderwijk is woensdag 27 september sterk van start gegaan. Ruim zeventig leden en belangstellenden waren aanwezig op de eerste ledenavond in gebouw California  aan de Deventerweg, het centrum voor creatieve industrie waar ook Endura zelf kantoor houdt. Voorzitter Siward Zomer van de landelijke koepel ODE Decentraal gaf uitleg over de voordelen van een energiecoöperatie voor de leden en voor de Harderwijkse gemeenschap als geheel. Endura zelf profiteert als lid van deze organisatie van de kennis van de nu 261 andere Nederlandse energiecoöperaties.

Vanaf 1 november energie leveren
Voormalig Rabo-directeur Wim Sederel maakte bekend dat Harderwijkers en Hierdenaren vanaf 1 november via Endura voordelig groene energie kunnen afnemen via de Duurzame Energie Unie.  Sederel gaf een toelichting op de projecten waarmee hij als directeur van Endura al concreet bezig is. Zo hoopt Endura eind dit jaar … eigen zonnepanelen te hebben geplaatst op een dak van het Bouwinfrapark. Met manege Rantrime in Hierden zijn vergevorderde plannen voor zonnepanelen waarin omwonenden uit Hierden, Frankrijk, centrum  en Stadsdennen kunnen participeren. Overleg met de Vereniging voor christelijk onderwijs is er over een lessenpakket maar ook over investeringen in duurzame energie op scholen.

Bestuur
Voorzitter Ruud Mantingh presenteerde het bestuur van Endura. Daarin o.a. ondernemer Henry Staal, energiewetenschapper Sander Fijn van Draad, techniek- en ervaringsdeskundige Doeko Hekstra en financieel specialist Brigitte Nugteren.

Endura onderhoudt vanaf dag één nauwe contacten met de gemeente, o.a. over eventuele windmolens op Lorentz. Wethouder Pieter Teeninga toonde belangstelling op de startavond, waar verder een zeer divers gezelschap van betrokken Harderwijkers, ondernemers, politici en deskundigen aanwezig was. Endura heeft inmiddels diverse werkgroepen opgestart om mee te praten over zonnepanelen in de nieuwe geluidschermen langs de A28 gebruik van aardwarmte, communicatie etc. Ook in het geluidsscherm kunnen omwonenden straks wellicht participeren.

Tekst: Govert vd Boom
Fotografie: Tünde Snijders

Presentatie ledenavond
ODE Decentraal Presentatie voor leden ENDURA (27-9)

Share This