Het heeft even geduurd, maar de aanleg van Zonnepark Harderwijk gaat definitief van start in september 2021. Het zonnepark is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking tussen lokale energiecoöperatie Endura en gemeente Harderwijk.

Het burgerinitiatief van Endura voor het zonnepark dateert al uit 2018. Om de financiering voor het project rond te krijgen, vroeg ze gemeente Harderwijk om een garantstelling. Begin dit jaar ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het voorstel om zich garant te stellen voor een lening van de Nederlandse Waterschapsbank. Daarnaast worden zondelen van €100 per stuk uitgegeven, zodat ook inwoners van Harderwijk en Hierden in het project kunnen participeren. De belangstelling voor participatie was in de aanloop van het project zo groot, dat de voorinschrijving al toereikend is. Voorinschrijvers ontvangen binnenkort meer informatie.

 

Duurzaamheidsdoelstellingen

De gemeente heeft het zonnepark hard nodig om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Vóór 2030 wil Harderwijk 45 procent minder CO2-uitstoot hebben ten opzichte van 2010. Nu ook alle juridische en administratieve hordes zijn genomen, kan de aanleg van het zonnepark definitief beginnen. Het ontwerp is van het Harderwijkse CELL Studio. Het bouwteam bestaat uit lokale partijen waaronder: Cobalt Energieoplossingen BV en Van den Brink metaalbewerkingsbedrijf BV. Gestreefd wordt naar ingebruikname van het park eind dit jaar.

 

Meer zonneparken op daken in Harderwijk

Harderwijk is één van de eerste gemeenten in het land die zelf in een zonnepark participeert. Endura realiseerde al vier andere zonneparken op de daken van Sonnevanck (2), Bouw & Infra Park en Manege Rantrime. Het nieuwe Zonnepark Harderwijk telt ruim 5800 panelen die worden geplaatst op een te bouwen carport van het overloopparkeerterrein aan de noordzijde van de N302.

Het park heeft een opwekcapaciteit van 2 Megawatt dat gelijkstaat aan elektriciteit voor ongeveer 575 huishoudens. Naast het Zonnepark Harderwijk start Endura dit najaar ook met de ontwikkeling van SDE+ Project Zonnepark De Bron BV op het dak van Industrie- en handelsmaatschappij De Bron BV. Participatie in dit project staat nog open voor inwoners van Harderwijk en Hierden.

Meer informatie over Zonnepark Harderwijk

#zonnepark #Harderwijk #overloopparkeerterrein #zonnepanelen #groene #stroom #duurzame #energie #lokale #energiecoöperatie #lokaal #Endura

Share This