Leerlingen gaan actief aan de slag met energie, techniek en duurzaamheid.

19 basisscholen in Harderwijk en Hierden starten 31 januari met het project ‘Energietransitie’ van Kinderen voor Duurzaamheid. De leerlingen volgen een reeks lessen over energie, techniek en duurzaamheid en gaan ook zelf aan de slag. De eerste kenniskisten van De Hortus met lesmaterialen werden op 19 januari symbolisch door de kinderburgemeester Lana al-Hussein en kinderwethouder Veerle ter Beek uitgereikt aan diverse leerlingen uit het basisonderwijs.

Leren én doen

In de kenniskisten zitten materialen voor alle groepen in het basisonderwijs. Hiermee leren de kinderen op een aanstekelijke en praktische manier meer over de overstap van fossiele naar duurzame energie. Ze onderzoeken hoe ze energie kunnen opwekken én besparen, bouwen bijvoorbeeld een windmolen of een waterraket en ontwikkelen een energiebron. De lessen zijn een opmaat naar de projectweek van 21 – 24 maart. In deze week zijn er extra activiteiten voor de scholen: gastlessen door leerlingen van CCNV en Landstede, workshops bij RSG en Techlab-Morgen College, bezoek van de Energiebus en diverse excursies.

 

Veiling ter verduurzaming scholen

De ideeën en items die gebouwd zijn, verkopen de leerlingen op een energiemarkt op school. Het meest bijzondere item gaat naar een speciale veiling. Alle opbrengsten komen ten goede aan de verduurzaming van de scholen. Endura gaat scholen daarbij helpen. Ook aan thuis is gedacht, via het spel Junior Energiecoach kunnen gezinnen kosteloos thuis plezier beleven met energie besparen.

 

Telecom Inzamelactie Harderwijk-Hierden

In de week van 14 tot en met 19 maart steken de basisschoolleerlingen hun handen uit de mouwen voor het klimaat. De leerlingen organiseren een inzamelactie van ongebruikte telecomapparaten als modems, routers, digitale tv-kastjes, mobiele telefoons en tablets. Deze worden zoveel mogelijk hergebruikt of duurzaam gerecycled. Dit wordt gesponsord door CAI Harderwijk en KPN.

 

Breed gedragen project

Niet alleen nemen vrijwel alle basisscholen in Harderwijk deel aan het project van Kinderen voor Duurzaamheid, ook het voortgezet en middelbaar onderwijs, als CCNV, RSG en het Morgen College, dragen hun steentje bij. Ook zijn De Hortus, Energiecoöperatie Endura, Gemeente Harderwijk, Het Burgerweeshuis en Harderwijkse Uitdaging nauw betrokken. Verder werden materialen belangeloos beschikbaar gesteld door diverse bedrijven uit de regio.

 

Stichting KVD is geïnspireerd door Endura Samen Duurzaam Samen geven we invulling aan de verduurzaming van Harderwijk en Hierden.

Doe ook mee. Word lid van Endura Harderwijk


Foto: Kinderburgemeester en -wethouder reiken eerste kenniskisten uit aan leerlingen uit Harderwijk en Hierden op het nieuwe Zonnepark in Harderwijk. Wim Sederel (Endura), Tineke van de Visse (De Hortus) en Bert van Bijsteren (gemeente Harderwijk) kijken toe.

Share This